bloglovin
bloglovin
bloglovin

VÄLKOMMEN VECKA 37!

2015-03-27 - Klockan - 16:06:00 - Publicerad i Graviditet
EGNA TANKAR!
Igår gick vi in i vecka 37! Dagarna går väldigt fort! fast det tycker jag det gör hela tiden särskilt dom här sista månaderna, känns som det var igår vi gick in i vecka 30! Kan inte fatta att det är endast 3 veckor kvar tills vi går in i vecka 40 och att vårat lilla barn Nu betraktas som fullgånget. Helt sjukt! Han/Hon kan ju komma nu när som helst!! det är ju mest vanligt för först föderskor mellan vecka 37+0 och 41+6! hoppas att vårat lilla barn stannar där lite längre och blir ett april barn som planerat eller att jag kanske går över tiden med 2 veckor så han/hon föds på min födelsedag o att de blir en maj bebis precis som jag! ;) hehe! det skulle vara något! min man fyller ju 1 vecka innan mig så om jag går över tiden en vecka så kanske vårat barn väljer o titta ut på hans födelsedag! ;) & om vårat lilla barn väljer o titta ut då den är beräknad så kommer vi alla 3 fylla en vecka efter varandra! häftigt det här! måste vara ödet! förövrigt har jag mått väldigt bra under veckan, haft lite mensvärk och att det spänner lite men inget förövrigt. Tycker min graviditet är väldigt lugn och våran lilla bebis verkar trivas där inne, det är särskilt roligt när man ligger i soffan och pratar o barnet svarar tillbaka med en spark elr formar magen till en brant backe. haha. H*n verkar även älska när killen pratar till magen, sparkar till varje gång! :) ååh, jag längtar så himla mycket, men jag funderar även mycket nu den sista tiden hur allting kommer kännas och hur jag kommer hantera smärtan men jag kommer ta det som det kommer! Den inställningen har både jag och sambon gått in med enda sen början, :)
 
BARNET
Nu väger fostret ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn. Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar.
 
MAMMA
Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med bebisen.
 
PAPPA/PARTNER
Många kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Läs mer om praktiska råd inför förlossningen.
 
HOS BARNMORSKAN/KONTROLLER
I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, din vikt, ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske får du ta ett extra urinprov. Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din eventuella partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål. Om ni vill och inte redan har skrivit ett eget förlossningsbrev kan ni göra det nu. Nu är det hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till det förlossningssjukhus du ska föda på samt till den barnavårdscentral, BVC, som ditt barn kommer att kontrolleras på efter förlossningen. Har du inte redan fått dessa uppgifter, fråga din barnmorska efter dem! Om barnet efter graviditetsvecka 36 inte ligger med huvudet neråt brukar vändningsförsök göras. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid.

VÄLKOMMEN VECKA 36!

2015-03-19 - Klockan - 13:00:00 - Publicerad i Graviditet
BARNET
Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär 100-200 gram mellan pojkar och flickor.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom mammans kropp absorberar en del av det.

MAMMA
Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

Råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat, barnet får all sin näring via dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro införförlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Ska du förlösas med planerat kejsarsnitt? De brukar ske i graviditetsvecka 38.

PAPPA/PARTNER
Läs gärna artikeln om vad som händer när ni blivit inskrivna på förlossningsavdelningen.

HOS BARNMORSKAN/KONTROLLER
Nu är det hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till det förlossningssjukhus du ska föda på samt till den barnavårdscentral, BVC, som ditt barn kommer att kontrolleras på efter förlossningen. Har du inte redan fått dessa uppgifter, fråga din barnmorska efter dem!

Välkommen Vecka 35!

2015-03-12 - Klockan - 13:24:00 - Publicerad i Graviditet
Egna Tankar: Tiden flyger fram och idag går vi in i vecka 35! veckan har varit bra, känner att jag fått lite mer energi och känner mig gladare tror det är för att det närmar sig och för vår vädret också! man börjar se massa möjligheter och saker man vill göra med sitt barn nu när det är så fint väder! jag är glad över att slippa gå med en stor mage i sommar för jag känner redan nu att man svettas jätte mycket!! särskilt inomhus om man inte har 2 fönster öppet! Jag tycker jag själv har varit väldigt glad och positiv igenom graviditeten, självklart har man ju varit orolig men de var mest i början under dom värsta missfallsveckorna, kan inte förstå att jag är typ i slutet av graviditeten nu och är det är 5 veckor kvar tills vecka 40! måste verkligen ge mig själv en klapp på axeln, för att jag klarat av alla veckor/månader utan och klaga på något typ. Visst ja har klagat över lite ryggvärk o ont i fötterna nu på senaste tiden särskilt att jag har ont i hälarna, men annars så har ja nog hållit mycket för mig själv och tänkt för mig själv det är ju inte så farligt haha, och jag är nog väldigt lycklig lottad som haft det så bra ändå finns ju folk som har det mycket värre o mycket mer ont. Har även haft en underbar partner som ställt upp o massera mina fötter :) Det som kan vara jobbigt att jag har blivit lite mer petig på saker nu under graviditeten, jag kan liksom störa mig på saker mera nu. tex: gör inte så, lägg den inte där, nej den ska ligga där borta, rör inte där osv. haha. Men det är verkligen inte meningen utan det har bara blivit så.. haha. veckan har i alla fall varit väldigt bra förutom att mina fötter / hälar har tagit mycket stryk den här veckan o gjort jätte ont!

Barnet
Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

Mamma
Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma! Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.

Du kan ha ökat mellan cirka 11 och 13 kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.

Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen också. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med din eventuella partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har upplevelser och erfarenheter som kan ha betydelse för era förväntningar på den kommande förlossningen. Ta upp era funderingar och känslor till ytan och diskutera dem gärna med varandra och er barnmorska.

Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen. Läs mer om praktiska råd inför förlossningen.

Om du väntar tvillingar är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Pappa/partner
Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner att i ett förlossningsbrev skriva ner sina funderingar och önskemål inför förlossningen? Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Berätta gärna om dina egna funderingar och önskemål också. Prata igenom detta nu eftersom det inte alltid blir så mycket tid under förlossningen. Om ni skriver ett eget förlossningsbrev kan det läggas i förlossningsjournalen.

Hos barnmorskan/kontroller
I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt görs en extra kontroll nästa vecka för att sedan eventuellt försöka vända barnet. Detta görs i så fall på förlossningen. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid.