bloglovin
bloglovin
bloglovin

Köpt Barnvagn!

2015-01-29 - Klockan - 16:18:00 - Publicerad i Graviditet
Efter mycket om och men så bestämde vi oss för och köpa en ny barnvagn till vårat barn, vi har ju fått låna en gammal Emmaljunga av killens pappas familj. men vi kände för och köpa en ny och en mer personlig till oss som vi även kan ha sen till vårat nästa barn, hehe och om man har råd så är det ju såklart man vill köpa allting nytt till sitt första barn! ;) Vi åkte till babyproffsen och kollade runt på lite olika barnvagnar och testade dom och vi fick även testa så dom får plats i bilen vilket var ett stort plus då vi inte har så stor bil så vi behövde verkligen tänka på vad för barnvagn vi köper! det stog i alla fall mellan en Emmaljunga och en Brio. vi var faktiskt där 2 gånger innan vi bestämde oss, första dagen åkte vi dit lite sent på kvällen 1 timme innan stängning och kollade på barnvagnarna sen så åkte vi hem o funderade och kom tillbaka dagen efter och kände lite mer på dom och då hade vi 3 timmar på oss och bestämma!
 
Vi valde till slut i alla fall en Brio Smile!
och vi är jätte nöjda hittils med valet! Vi fick med oss en ligg och sittdel samt en bilbarnstol som ingick i hela paket dessutom var det kampanj just på det paket så vi slog till! vagnen var väldigt enkel och köra och fälla ihop och passade utmärkt i våran bil, det var många bra saker med vagnen! Vi valde dessutom färgen svart på vagnen med silver detaljer. Dock så var vi ju tvungna och beställa allting så vi kommer få den i slutet av nästa månad. Vilket passar perfekt! Nu känns det dessutom att det börjar närma sig och att vi snart kommer ha vårat lilla barn här. <3

Välkommen vecka 29!

2015-01-29 - Klockan - 14:06:00 - Publicerad i Graviditet
Gravid i vecka 29
Egna Tankar: Idag går vi in i vecka 29 och vilket välkomnande den här veckan fick idag, sitter och äter en god frukost och sedan 1 timme och 30 min efter så tar jag min lunch och äter lax,potatis och dillsås gissa vad som händer då? Jo! jag spyr rakt ut tur att jag hade ett stort glas och spy i så jag sprang med glaset och fortsatte spy på toan! verkligen något och minnas haha. usch! spydde upp min goda frukost hade gärna viljat behålla den i kroppen. Annars har den här veckan varit bra hittills. Känt lite värk vid äggstockarna lite mens liknande värk och min mage har känt hård, men inget så där jätte farligt eller annorlunda. Dock så går jag runt och nojjar lite för mycket ibland så fort jag känner något typ! det är ju mitt första barn så man vet inte vad man ska förvänta sig, Killen föddes ju 2 månader för tidigt så tänker på det också, att vi snart bara har 2 månader kvar nästa vecka då vi går in i vecka 30! tänk så blir det samma sak för mig!! och föder 2 månader för tidigt är skit rädd för det! vill att vårat barn ska stanna i magen så länge som möjligt! Missade mitt barnmorskebesök förra veckan på fredagen pga att jag inte var hemma i Eskilstuna och jag hade helt glömt bort och avboka det hoppas jag inte missade något viktigt, funderar på om jag ska ringa eller vänta på nästa tid som är nästa månad. Ni som läser detta nu kommer även få veta en sak, Jag & Min kille har varit gifta i en vecka idag! helt otroligt vad tiden går fort! Så det är därför jag inte var hemma i eskilstuna, utan jag var och gifte mig! :) därför bloggen var lite oaktiv förra veckan hade fullt upp! :) Åh, kan inte fatta att vi redan gått så här långt i graviditeten, tycker inte min mage är så där jätte stor än men det kommer väl bli en ändring på det nu dom sista veckorna som är kvar!

Barnet
Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

Mamma
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner
Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord och spjälsäng. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Utbudet av begagnat är stort så ni behöver inte köpa nytt. Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Gör en lista på vad ni vill ska göras – men ställ inte alltför höga krav på er själva.

Hos barnmorskan/kontroller
Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Även den här gången kontrolleras hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tas ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din eventuella partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

För dig som väntar fler än ett barn blir det tätare kontroller hos barnmorska och läkare. Det blir också fler ultraljudsundersökningar för att mäta barnens tillväxt. Din barnmorska informerar dig om detta. Sjukskrivning kan behövas de sista månaderna, speciellt om du har ett fysiskt tungt arbete.

Välkommen Vecka 28.

2015-01-22 - Klockan - 15:08:00 - Publicerad i Graviditet
Gravid i vecka 28
Egna Tankar:
Den här veckan har varit bra, känner mig piggare och mer hungrig! så min aptit har ökat, vilket är väldigt bra tycker jag! sura uppstötningar fortsätter och komma då och då men annars så har det varit som förra veckan inte så stor skillnad. dom här veckorna är väldigt lugna har känt lite värk o att de spänner vid äggstockarna, där man brukar ha mensvärk! men annars inte så farligt. =)

Sista delen av graviditeten
Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!

Barnet
Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Mamma
Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. Läs mer om att vara gravid igen.

Pappa/partner
Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Hos barnmorskan/kontroller
Om du tycker att besöken har varit glesa hittills kommer de att ske oftare nu. Har du fött barn utan komplikationer förut räcker det om du kommer lite mer sällan framöver jämfört med förstföderskor.