bloglovin
bloglovin
bloglovin

Välkommen Vecka 32!

2015-02-19 - Klockan - 12:21:00 - Publicerad i Graviditet
Egna Tankar: Då går vi in i vecka 32 idag, och dagarna och veckorna flyger fram! lite läskigt att det går så fort nu, tycker hela min graviditet gått fort, men nu känns det som om man knappt hinner med. det är så skönt och ha alla saker hemma i god tid. Vi har ju inte sådär jätte mycket och köpa in nu, nappar,blöjor osv! sen så ska vi även hämta ut barnvagnen nästa vecka tror jag det blir! ska bli så himla roligt! vi är så himla nöjda över vagnen! Känns lite läskigt att vi går mot förlossningen så himla fort! kanske är det därför det går så himla fort nu i slutet för vi sitter och räknar ner dagarna typ... haha. Den här veckan har varit bra annars, inga såna där hemska smärtor som i förra veckan så ett stort plus på det, det ända jag har känt denna vecka är när jag rest mig ur sängen och att det har spänts till men det har gått över lika fort typ. Under min graviditet hittills så har jag även märkt att jag inte är så sugen på massa konstiga saker eller godis, utan det är mer glass för mig, särskilt piggelin och päronsplit dock går ju all glass bra men det har mest varit dom två glassarna och Apelsiner! jag är helt galen i apelsiner haha. Har även märkt en bula ovanför naveln en rätt bra bit upp som är hård, kan de vara barnets huvud eller stjärt ? haha. tror det är toppen av livmodern i alla fall, hela min handflata får plats på den o så är det hårt så det är lite mystiskt. kan även känna att det rör sig där när jag lägger handen på. Ja, det är mycket man undrar nu när det är första gången men jag är väldigt nöjd med min graviditet hittills och jag tror jag kommer vara det hela tiden. :)

Barnet
Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Mamma
Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om du får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Barnmorskan kan informera dig om var, när och hur.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner
Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva. Om ni inte är gifta kan det även vara klokt att redan nu kontakta familjerätten där ni bor för att få information om hur ni ska gå tillväga för att skriva på papper om faderskapet.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika, i andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar före förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar före födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. På Försäkringskassans hemsida kan ni planera och förbereda föräldraledigheten.

Välkommen Vecka 31!

2015-02-13 - Klockan - 13:40:00 - Publicerad i Graviditet
Egna Tankar: Ännu en vecka har gått och nu går vi in i vecka 31!
Gick in med en positiv inställning men även lite nervös in i vecka 30, Kan säga att dagen efter ändrades det totalt! Vaknade på fredagen 05:30, och hade ont i magen! kändes jätte konstigt något så kraftfullt har jag aldrig känt förut. Det gjorde ont på något konstigt sett och när det inte gjorde ont så kändes det bara ömt samt ryggvärken i ryggen va jobbig! Väckte min man i alla fall ett tag efter och han låg där och tröstade mig och satt uppe trots att han skulle jobba, så himla gullig. Han är bäst. vi läste lite på familjeliv osv att det kan va livmodern som tränar osv o när det lugnat sig så försökte vi somna om. Den där ömheten satt kvar dock när ja vaknade och ja hade den upp till 4 dagar!! Smärtan kom lite och gick, så det var inget regelbundet. 1a dagen var värst, sedan så lugnade det sig men kom tillbaka 3de dagen så där hemskt igen men 4de dagen så slutade det faktiskt och ja kände ingen ömhet och ingen smärta längre! vi var nära på och åka in till förlossningen när ja hade haft det i 3 dagar och eftersom det gjorde ont 3de dagen så mycket som första så ringde vi förlossningen, men vi behövde inte åka in eftersom dom trodde också det bara var sammandragningar och livmodern som tränar och förbereder sig för en förlossning, och sen så kom det och gick så det var inget som satt i. Var faktiskt en lättnad och höra det, ja va nästan helt säker på att det var dags, att jag skulle föda helt oberedd med inga blöjor hemma än eller ny tvättade barnkläder samt i vecka 30 som killen föddes i. men som tur så gick det ju över. så ja har tagit väldigt lungt nu efter allt detta. Den där smärtan är något ja aldrig kommer kunna beskriva, men det var nästan som ett tryck ja funderar på om det är barnet som la sig till rätta med huvudet neråt eller så var det nog bara min livmoder som tränade och sammandragningar. usch! tog även Alvedon dom dagarna men de hjälpte bara lite. Nu när det där har försvunnit så känner ja istället en brännande känsla / smärta vid magsäcken varje gång ja reser mig upp, den är lite obehaglig men ingenting i jämfört med det andra. Hoppas verkligen våran lilla bäbis stannar i magen fullt ut. annars har veckan varit bra bortsett från allt detta då. har varit lite dålig och äta lunch vid 12-13 så ja har istället ätit en stor frukost eller tagit 2 mackor vid den tiden, måste nog ändra på det nu men det var svårt just under dagarna jag hade ont. Dom dagarna bestod mest av och sova, äta det jag kunde, knappra Alvedon och sen sova igen o bara ligga i sängen typ för det gjorde så ont o stå upp och gå runt.

Barnet
Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Mamma
Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Hos barnmorskan/kontroller
Nu är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 är det vanligt att besöka barnmorskan oftare, särskilt förstföderskor. För omföderskor kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på hur man mår och om man går över tiden. Om något behöver extrakontrolleras, till exempel blodtrycket, kräver det också extra besök. Ibland kan barnmorskan eller en läkare bedöma att de behöver göra ett extra ultraljud för att exempelvis kontrollera barnets tillväxt eller läge eller moderkakans läge.

Barnmorskan brukar den här gången lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information. Även om du inte har ett tungt arbete kan det vara bra att planera in lite ledighet i slutet av graviditeten för att vila lite extra och förbereda dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kanske kan spara lite semesterdagar. Du kan även använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten. Om du blir sjuk eller får komplikationer under graviditeten ska du naturligtvis kontakta din barnmorska som kan boka en läkartid för bedömning till sjukskrivning.

På Försäkringskassans hemsida kan du även planera och förbereda föräldraledigheten.

Välkommen Vecka 30!

2015-02-05 - Klockan - 14:46:00 - Publicerad i Graviditet
Gravid i vecka 30
Egna Tankar: Då går vi in i vecka 30 idag! inte långt kvar nu! 10 veckor kvar så är vi i vecka 40! Vet även att barnet kan födas tidigare och även senare, får se när våran lilla gullunge kommer ut. det ska bli så spännande! smärtan ser jag inte fram emot, känner mig även lite rädd för det, hur allting ska gå till, hur smärtan kommer kännas, kommer jag klara och pressa ut en unge! tänk så trycker jag fel? o blabla. dessa tankar snurrar omkring i mitt huvud. har även funderat lite på kejsarsnitt, men tror nästan det är värre för mig haha, ja vill ju känna det där att man får ta i och föda vaginalt och göra det på naturliga sättet, så kejsarsnitt är ingen ide för mig. skulle nog ha lite små panik faktiskt om ja tog kejsarsnitt har ju aldrig blivit opererad förut hlr. så nej, usch. dom får gärna göra det om ja inte klarar av o pressa ut ungen eller om det blir något allvarligt läge. Tror det ändå kommer vara häftigt och föda vaginalt och få ta i och sedan känna barnet i ens famn efter att man kämpat o få se den första gången, kommer vara obeskrivligt! Jag hoppas verkligen allting går bra och att våran gullunge stannar i magen tills det börjar bli dags! Denna vecka har jag känt mig bra men ändå lite dålig vissa dagar, har känt mig svag så antar att det är järnet i kroppen som spökar och så är jag jätte törstig hela tiden!! dricker jätte mycket vatten om dagen. vårat lilla barn håller på och busar för fullt i magen den är även aktiv nu på dagarna mycket mer och särskilt när jag ätit eller druckit något. känns lite si och sådär att jag missade barnmorskebesöket i vecka 28. o jag hoppas verkligen inte jag missade något viktigt, fast ja tycker att varje besök är viktig så är nog drf ja känner så... Undrar även när sista ultraljudet blir, om man ens har ett sånt är det i vecka 33-34? eller är det ännu senare för ja har nämligen en tid då till barnmorskan. så vill verkligen inte att min partner missar det i såna fall, om man inte har något mer ultraljud så funderar jag på och göra det privat en gång, de skulle vara jätte kul o se vårat barn en sista gång innan det kommer ut! :)
Tänkte lägga upp lite magbilder senare idag! :)


Barnet
Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt, men från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också roll.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Mamma
Nu har tre fjärdedelar av din graviditet gått, bara tio veckor kvar! Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar att du inte hinner sedan – gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören.

Föräldragrupper
De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna. Hör med din barnmorska om hur de har organiserat med föräldragrupper.