bloglovin
bloglovin
bloglovin

IKEA - Första barn sakerna.

2014-11-28 - Klockan - 12:03:00 - Publicerad i Graviditet
I lördags så var vi på ikea och handlade dom första barnsakerna! som fick bli spjällsängen, och alla tillbehör till sängen åh! hittade jätte fina påslakan och örngott! sen så köpte vi med även badbaljan, en sån där musikmobil som man hänger ovanför sängen. Nu är det bara skötbordet, barnvagnen, bilbarnstolen och kläder kvar till vårat barn och såklart allt det där övriga som blöjor o mm. det var så himla kul och äntligen få handla in saker! vi hade längtat jätte mycket men vi ville ju först se så allt såg bra ut på ultraljudet! Allt är väldigt nytt nu när man är gravid, mycket som händer och mycket som ska köpas in. just ja! jag var bara tvungen och köpa den där rosa grisen från ikea! haha. ja har sett den dom senaste två gångerna vi varit där o har alltid ångrat mig att ja inte köpt med den! så det fick bli denna gång!

Min morgon har i alla fall varit toppen vaknade 20 över 10 och gick upp och startade datorn och satt och prata med killen innan han drog iväg till jobbet. För första gången så vaknade jag faktiskt av att babyn låg och sparkade mig på blåsan vid halv 6 på morgonen! det kändes verkligen som om nån låg och petade på min blåsa så jag var tvungen och gå upp och kissa haha! sen gick ja ju självklart tillbaka till sängen för ja ville fortsätta sova men det kunde ja inte fick ligga vaken i 5 min till för barnet sparkade nu på höger sida av magen, h*n va verkligen vild i morse! men ändå så häftigt o få uppleva det!

Här ser ni en stolt blivande pappa med barnsakerna vi köpte från ikea! ;)

Välkommen Vecka 20.

2014-11-27 - Klockan - 15:29:04 - Publicerad i Graviditet
Egna Tankar:
Idag går vi alltså in i vecka 20! och nu har alltså halva graviditeten gått! känns jätte kul men ändå läskigt för vi närmar ju oss hela tiden förlossningen och så har man ju hört att man kan föda tidigare & senare än vad man är beräknad! Under dom här veckorna så har det hänt jätte mycket!! 19+1 (21-nov) så var vi på vårt första ultraljud!  det var jätte häftigt och helt magiskt och få se vårt barn röra sig och hjärtat slå o allt det där! wow. mycket känslor. sen så dagen efter åkte vi till ikea och köpte in barnsängen, bad balja och allt det där! bara skötbordet,kläder,barnvagn & barnstol och allt det där övriga kvar nu. så nu går vi framåt! vilket känns jätte skönt! va så himla kul och få köpa in saker! har ju verkligen varit en plåga o vänta till ultraljudet o se så allt ser bra ut! dagen innan ultraljudet och dagen innan det kände jag rörelse i magen när ja låg ner på kvällen! och det har jag nu känt varje kväll sen dess när jag legat i sängen, Jätte mysigt! Killen kände även första sparkarna för 2 dagar sen alltså 25 november! igår på kvällen när ja satt vid datorn så kände jag en jätte tydlig spark, det är den tydligaste ja känt när jag suttit upp också, ja brukar annars alltid bara känna när jag ligger ner. så det var jätte kul! övrigt så har jag mått väldigt bra, dock dom senaste 2 dagarna har ja känt lite ont i magen där nere vid ljumskarna/äggstockarna och vänster sida av magen typ en bit från naveln till vänster även lite ryggvärk, så man känner ju att kroppen förändras tror det är min mage som börjar töja ut sig och såklart livmodern o allt det där växer, men det har inte varit någon överdriven smärta. :) Nu längtar vi så himla mycket tills lilla du ska komma ut! <3 


Gravid i vecka 20 via 1177.se
Barnet
Halva graviditeten har gått! Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamma
Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Ibland kan din navel puta ut, det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen.

Nu kan du behöva extra järn i kosten. Barnmorskan tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten. Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn eller läs mer om bra mat när du är gravid.

Om du väntar fler än ett barn behöver du tänka ännu mer på att äta riktigt och få i dig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.

Pappa/partner
De flesta börjar fundera mer på sin relation till sina egna föräldrar. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

Hos barnmorskan/kontroller
En del barnmorskemottagningar erbjuder gruppträffar. Andra mottagningar kan ha bokat individuellt besök för paret eller enskilt för kvinnan. Under detta besök brukar inte några speciella undersökningar göras utan syftet är att prata om hälsotillstånd, graviditetsupplevelse, kroppens förändring, barnet, amning och andra frågor som ni vill diskutera.

Från femte eller sjätte månaden kan man uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Det går också att lyssna på hjärtat genom en tratt eller ultraljudsförstärkare. Det brukar barnmorskan göra vid kontrollerna framöver.

Ultraljudet.

2014-11-23 - Klockan - 14:36:28 - Publicerad i Graviditet
Så blev det äntligen våran tur och gå på ultraljud, som vi har längtat! I fredags så var det dags! Vaknade 2 timmar tidigare och duschade och passade på och vakna till, det skulle ju ändå varit omöjligt och somna om och vi hade tid klockan 9:00. vi åkte härifrån 8:30 och var där ungefär kvart i och letade parkeringar! haha alltid lite små panik med parkeringar för dom har verkligen få parkeringar precis utanför sjukhuset ungefär 15 st bara annars får man gå en bit. Men det gick bra, 8:50 så stog vi redan i hissen på väg upp till våning 6. Vi gick in på barnmorskemottagningen och anmälde oss i receptionen och fick gå ner en trappa till rutin ultraljuds mottagningen. Vi satte oss ner där på 2 st gröna stolar och väntade, vid den här stunden så började man tänka på allt möjligt. tänk så säger dom att allt inte står bra till, tänk så rör den sig inte, tänk så ser vi inget!? klockan gick och vi fick komma in 5 min försent haha. så 9:05 blev vi uppropade och klev in i rummet, det var jätte mysigt rum mörkt och en stor skärm precis framför mina fötter.

Jag fick dra upp tröjan och så la hon den där gelen på min mage! haha, det var lite kallt. Hon frågade om det var första barnet och att hon skulle börja med och leta efter tvillingar, om det var fler barn i magen. haha men som tur var det inte det, tycker det räcker med ett barn första gången haha men visst det skulle varit kul med 2 st. Killen trodde först hon sa att det var tvillingar så han fick jätte stora ögon och lutade sig ännu mer framåt mot skärmen haha. efter det fick vi se ansiktet och kroppen från sidan! vilken upplevelse!! något man aldrig kommer glömma vilken känsla! man blev lite tårögd och killen och jag tog varandras händer. barnet låg som en boll först, men sen så fick vi se den vinka till oss och så fick vi se den sparka till! Mäktig känsla det där! det var häftigt och se hjärtat slå och se fostervattnet som den hade svalt och se att det verkligen var en liten person där inne! Allt känns nu så mycket mer verkligare och all oro släppte liksom. Dagen innan ultraljudet och dagen innan det kände även jag rörelser. :) Nu längtar vi tills du kommer ut! <3g